Üstat Sunay Akın'ın okuruna büyük keyif veren üslûbunu, tarihe mal olmuş olaylar ve insanlar arasındaki ilişkileri kurmasına vesile olan araştırmacı kişiliği ile harmanlayan; okurken insanı zamanın ve mekânın ötesine taşıyan eserlerinden biri daha...
Kendi çocukluk yıllarından başlayan anlatısını Köy Enstitüleri dönemine uzanan ve ardından 1990'lı yıllara erişen bir yolculuk olarak kurgulayan yazar, Türkiye'nin o yıllarda içinden geçmekte olduğu siyasal, kültürel ve toplumsal dönüşümü de betimler eserinde. Bu yolculuk sırasında II. Abdülhamit dönemine uzanıp hürriyet ateşinin Makedonya'da nasıl tutuştuğunu, 'Hürriyet Geyiği'nin simgelediği kahramanlara da satırlarında yer vererek aktarır bizlere.
1960'lı yıllardan başlayıp 1980'li yıllara kadar devam eden süreçte cereyan eden gençlik hareketlerini, baskıyla karşılanan emperyalizm karşıtı eylemleri, siyasi görüşleri nedeniyle özgürlüklerinden mahrum bırakılan insanları, hapishanelerde yaşanan dramı anlatır, yakın tarihimizden isimlere yer vererek. Ve tüm bunları kaleme alırken de kitabın temasını oluşturan 'kaleciler' ile ilişkilendirir anlattıklarını.
Kitap yalnızca bu çerçevede ilerlemiyor. Sunay Akın, Türk ve dünya futboluna adlarını altın harflerle yazdırmış ünlü kalecilere, onların yaşam öykülerine ve yaşanmışlıklarına değinerek zihinlerimizde ve yüreklerimizde unutulmaz lezzetler bırakıyor. Kitabında yer alan öykülerinde bizleri şaşırtan isimlere de yer vererek, hayatlarının bir döneminde tozlu futbol sahalarında top koşturan bu insanları yad etmemize vesile oluyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder