7 Ekim 2017 Cumartesi

Yürekte Bukağı


Tomris Uyar'ın ilk kez 1979'da yayınlanan ve kısa öykülerinden oluşan "Yürekte Bukağı", yazarının ruhsal otobiyografisi niteliğinde. Âşık olunanlarla ve âşık olanlarla dolu gençlik yıllarını, evliliklerini, çocukluk dönemine ait anılarını, yaşanmışlıklarını, kaybettiklerini bir araya getiriyor satırlara yansıttığı duygularında. Düş ile gerçek olanı aynı anda yaşıyor gibi anlattığı hikâyelerinde.

Evcilleştirilmeye çalışılan bir ömre baş kaldırış, uzlaşmazlık, reddediş hâli seziliyor kitapta. Ayağına vurulmuş bukağının tayin ettiği sınırın dışına çıkamayan bir mahkumun ruhundan çağlayan sessiz isyanını duyar gibi oluyor okur.

Tomris Uyar'ın biyografisini okuduktan sonra, bir kadının yaşayabileceği en büyük kaybın yaratacağı boşluğun boyutlarını da daha iyi anlıyor insan. Ve bu boşlukta onun iç dünyasındaki seslerin bulduğu yankıyı daha kuvvetli hissediyor.

Türkiye'nin 1960 - 1970 döneminde geçirdiği toplumsal ve düşünsel evrimi de dikkate almakta fayda var Tomris Uyar'ı anlayabilmek veya en azından anlamaya çalışmak için. Gri bir gökyüzünün duyumsattığı melankoli misali bir havanın hâkim olduğu öykülerini okurken aslında insanın baskılanmış ve karşısındakinin ruhuna çarparak tuz buz olan hislerini de buyur ediyoruz ruhumuza.

Hiç yorum yok: