5 Kasım 2017 Pazar

Kısa Öykünün Büyük Ustaları


Önsözünden de anlaşılacağı üzere bu kitap, çevirmeninin İngiliz Edebiyatı ile Amerikan Edebiyatı'nın önde gelen yazarları tarafından kaleme alınmış öyküler arasından seçerek derlediği bir seçki.

Eserlerin insan ruhunda bıraktığı izlerin farklı olması kadar doğal bir olgu olamaz. Kısa öykü örneklerinin sunulduğu bu iki edebiyatı yakından takip eden biri olmamakla birlikte eserde yer alan kimi yazarların çok farklı hikâyelerini okumuş ve beğenmiştim. Dolayısıyla, kendi tercihlerimden yola çıkarak daha iyi örneklere yer verilebileceğine inanıyorum.

Kitapta yer alan eserler arasında beğenimi en çok toplayanlar, mistik ögelere yer verenler ile betimlemelerinin gerçekliği ile okuru anlatının doğrudan içerisine çekenler oldu. Yazarının zengin hayal dünyasını başarılı bir kurgu ile okurunun gözleri önüne seren öyküleri okurken insan kendini olayın kahramanı ile hikâye boyunca seyahat ediyor hissine kapılıyor.

Neticede her insan ayrı bir beğeni dünyasına sahip olduğundan kitabı yermek yerine öznel değerlendirmelerimi paylaşmakla yetineyim. Klasik edebiyatın klasikleşmiş unsurlarından çok farklı bir dünya sunuyor olmaları bakımından bu kitaptaki öyküleri okumak, yazarlarının başka öykülerini de okumak isteği uyandırabilir insanda.

Hiç yorum yok: