10 Mart 2017 Cuma

Halime Kaptan


Rıfat Ilgaz'ın Türk Çocuk Edebiyatı'na kazandırdığı Halime Kaptan; kadınlarımızın Kurtuluş Savaşı'nda yazmış olduğu kahramanlık destanını yalın bir dille anlatırken, cesaretin ve özverinin erkeklere mahsus olmadığını da gözler önüne seriyor.

Kocası dahi olsa bir asker kaçağını evine sokmayacak kadar dürüsttür Halime. Askerden kaçan kocasını eve kabul edecek olsa cephede sona eren binlerce hayatın vebalini üzerinde taşıyacaktır adeta. Köyünde basit bir hayat sürerken, evinin erkeklerini ya cepheye ya ölüme uğurlayan Halime Kadın, bir gün evinin kışlık odununu sağlamak için yanında küçük oğlu ve daha askerlik çağına gelmemiş tayfasıyla denize açılır.

Cide'den çıktığı bu ilk yolculukta Karadeniz'in ve insanoğlunun hırçınlığına meydan okumayı öğrenecek; sonrasındaki sayısız sefer onu İstanbul'dan İnebolu'ya kaçırılan silah ve cephaneyi taşıyan gözü pek Halime Kaptan'a dönüştürecektir.

Yazar, betimlemeleri çocuk yaştaki okurları düşünerek yalın bir dille kaleme almış olsa da kitapta yer alan kişileri ve cereyan eden olayları yine de başarıyla nakşediyor zihinlerimize.

1911 Cide doğumlu olan Rıfat Ilgaz, yedi sekiz yaşlarına geldiğinde Millî Mücadele yıllarının destansı havasını solumuş olmalı. Acaba, Halime Kaptan'ın küçük oğlu Memiş, Rıfat Ilgaz'ın kendisi midir diye sormadan edemiyor insan, kitabın son sayfasını çevirdiğinde.

Hiç yorum yok: