İzlediğim bir oyununda kendisini "çağdaş meddah" olarak tanımlayan Sunay Akın'dan, insanı okudukça hayretler içerisinde bırakan bir eser daha. Hayal dünyasının başrol oyuncularının insanlık tarihinden hayat bulan öykülerini tarihin dokusu ile harmanlayarak satırlara aktaran usta yazar, okurlarının dudaklarına tebessüm kondururken bir yandan da onları düşünmeye davet ediyor.
Gayrı resmi tarihin gün ışığı görmemiş sayfalarını bizlerle buluşturan yazar, çocukluk yıllarımızda bizlere arkadaşlık etmiş olan öykü, çizgi roman ve çizgi film kahramanlarından yola çıkarak onların yaratıcısı olan yazarların hayata bakışlarına ve o dönemdeki sosyal olaylara ilişkin ipuçlarını da gözler önüne seriyor.
Kitapta en çok dikkatimi çeken husus, 1932 yılında milli imkânlarla üretilen ve Cumhuriyet döneminin ilk uçaklarından biri olan MMV-1 (Milli Müdafaa Vekaleti - 1) üzerinde yer alan kağnı resmi oldu. Kağnı figürü kitaptaki resimde çok belli olmadığından, aşağıdaki adresten ulaştığım resmi buraya eklemeyi uygun buldum.
(http://www.airkule.com/haber/UCAKTAKI-KAGNI-AMBLEMININ-SIRRI/19692)
O kağnı sayesinde Türkiye Cumhuriyeti, İstiklâl Harbi'ni kazanmıştı. O kağnı ki, "medeni" devletlerin savaş makinelerini dize getirmişti. Bu gerçeği unutmayan Türk mühendisleri, on yıl önce cepheye mermi taşıyarak kendilerine cumhuriyeti, uçak üretebilecekleri teknolojiyi ve gelişmiş ülkeler seviyesine çıkabilmeyi sağlayan kağnıyı işte bu şekilde gökyüzünün mavisine kavuşturmuş.
Şimdiyse Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıl dönümünde kendi uçağımızı uçurmayı hayal ediyoruz. Tuhaf; ama, gerçek... Cumhuriyet kurulduktan 10 yıl sonra "kendi" uçağımızı uçurmuşuz zaten! Bu satırları okuduğunuzda düşünmeye başladıysanız lütfen bir de "Mavi Işık 79-XA" bahsini araştırın.
Unutturulmak istenen tarihimizin tozlu sayfaları arasında gezinirken, gerçek olmuş bir "hayalin" asıl "kahramanlarıyla" karşılaşmak kıvanç veriyor hakikaten.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder